Ciastka marchewkowe na mące orkiszowej

Wiosna,gdzie ta wiosna??? Nie macie dość już tej paskudnej pogody,która doprowadza do szału???Jak ja już tęsknię za śpiewem ptaków,słońcem i kolorowymi kwiatami w ogródkach.Za pysznymi młodymi warzywami i za soczystymi słodkimi truskawkami. Szkoda, że ten cudowny okres nie trwa wiecznie 🙂 Dobra zejdźmy na ziemię…  Dzisiaj przygotowałam dla Was pyszne ciasteczka marchewkowe z domową konfiturą. Robicie przetwory na zimę??? Ja uwielbiam jak w zimie można chociaż troszeczkę zasmakować lata. Robię konfitury,sosy do naleśników i mrożę owoce z  których robię wspaniałe lody.Zresztą na lody też niebawem przepis 🙂

składniki:
– 200g mąki orkiszowej lub pszennej jak kto woli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 50 g cukru pudru
– Cukier waniliowy
– 100 g masła
– 2 duże marchewki
– białko do posmarowania
– konfitura(ja użyłam z czarnej porzeczki)

 

sposób wykonania:
Suche składniki mieszamy razem dodajemy masło i startą na małych oczkach marchewkę,całość wyrabiamy na gładkie jednolite ciasto.Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Blat roboczy posypujemy mąką wykładamy ciasto i wałkujemy na placek o grubości 1cm,następnie wykrawamy kółka,a w co drugim wycinamy kieliszkiem tak żeby powstała tzw.oponka na okrągłe placuszki nakładamy oponki a w środek nakładamy po łyżeczce konfitury.Tak powstałe ciastka smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170stopni.Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 25 minut. Upieczone ciastka wyciągamy na kratkę do ostygnięcia. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *