Domowy chleb pełnoziarnisty

Domowy chleb pełnoziarnisty

Dzisiaj zapraszam na przepyszny domowy chleb, bardzo szybki w zrobieniu. Każdy laik jest w stanie uwierzcie mi na słowo. Do tego domowa konfitura świeże wiejskie masło iiii  Sami spróbujcie 😀  Lubicie takie smaki??? Ja kocham i stwierdzam, że muszę częściej robić takie pyszności. Już nie mogę się doczekać sezonu na owoce, warzywa , bo moja spiżarka już się prosi o zapełnienie półek.

 

składniki:
– 1kg mąki pełnoziarnistej
– 2 czubate łyżeczki soli
– 5 dag świeżych drożdży
– 700 ml chłodnej wody
– płatki owsiane
– łyżka oleju

SONY DSC

sposób wykonania:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Wszystkie składniki:mąkę,sól oraz rozpuszczone drożdże łączymy ze sobą i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto wyrabiamy tak, żeby się dobrze napowietrzyło. Dno miski polewamy oliwą, rozprowadzamy ją po całym dnie i wkładamy kulę ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 220st. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i formujemy odpowiednie bochenki, następnie odstawiamy jeszcze na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Przykrywamy  ściereczką. Gotowe bochenki spryskujemy wodą , dodatkowo spryskujemy dno piekarnika i możemy włożyć pojemnik z wodą. Bochenki posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 30-35 minut. Odstawiamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Do całkowitego!!! Nie podjadamy, bo Was brzuchy będą bolały 😀 No dobra , ale tylko odrobinkę :p

 

SONY DSC

 

2 Reaktionen zu “Domowy chleb pełnoziarnisty

  1. Rozumiem, że ta mąka pełnoziarnista to np taka Lubelli :)? Proszę sprecyzować, bo żytnia też może być pełnoziarnista..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *